De wortels De Lokale Partij liggen besloten in diverse andere lokale politieke organistaies in Nijkerk en Hoevelaken.  In 1997 ontstond Partij Nijkerk door een fusue uit twee andere loklale partijen : Burger Belangen en Liberalen Nijkerk. Vanwege de gemeentelijke herindeling in 2000 verscheen ook Hoevelaken Nu op het Nijkerkse politieke toneel.

Voor de verkiezingen van 2010 werd een samenwerking aangegaan met Hoevelaken Nu onder de naam Lokaal Belang. Tevens onstond er een afplitsing in de vorm van de partij voor Plaatselijke Positieve Politiek (PPP).

Bij de verkiezingen van 2014 werden de lokale politieke handen toch weer ineengeslagen en onstond uit de PPP en Lokaal Belang de huidige Lokale Partij.

Ontwikkleling raadszetels lokale partijen in Nijkerk :

1999 2002  2006  2010  2014 2018
Partij Nijkerk   4  3